Værd at vide:
Et mærke der giver mening på tværs af dyrearter.
Niveau 1, 2 og 3 er udviklet, så de på tværs af dyrearter indeholder kriterier, som er ensartede, og som retter sig mod sammenlignelige velfærdselementer. Kriterierne for dyrevelfærd er for alle produktionsformer udvalgt så de er entydige, har en dokumenteret påvirkning af dyrevelfærden og kan kommunikeres. For niveau 4 er der valgt en procedure som sikrer at dyrevelfærden samlet set er bedre end i de underliggende niveauer.
Gode kriterier for dyrevelfærd er ikke i sig selv en garanti for dyrevelfærden i en besætning. Dyrenes daglige pasning, (fodring, overvågning og håndtering) spiller en stor rolle for besætningens dyrevelfærd.
I Danmark laver myndighederne en løbende overvågning af dødelighed og antibiotikaforbrug i svine- og kvægbesætninger. For svin giver overskridelser af grænseværdier for antibiotikaforbrug et såkaldt gult kort, som udløser et krav om at lave en handlingsplan. For antibiotikaforbrug og dødelighed i såvel svine- som kvægbesætninger med sundhedsrådgivningsaftaler medfører overskridelse af givne grænseværdier, at besætningerne bliver pålagt skærpet sundhedsrådgivning (dvs. flere dyrlægerådgivningsbesøg). For kyllinger, der slagtes i Danmark, sker der en overvågning af trædepudesvidninger. Overskridelse af en tærskel medfører krav om en handlingsplan. For mærkningsordningen for svin sættes der et krav om maksimal andel grise med halebid eller kupering ved slagtning. Producenter i mærkningsordningen som overskrider grænseværdier i relation til gult kort, sundhedsrådgivning, trædepudesvidninger og halebid/halekupering pålægges at lave en handlingsplan med sine rådgivere for at forbedre husdyrvelfærden. Såfremt handlingsplanen ikke afhjælper problemet indenfor en frist besluttet af COOP, fratages producenten Dyrevelfærdshjertet.
Tildeling af et givent Dyrevelfærdshjerte-niveau er på besætningsniveau og ikke på dyreniveau. Det betyder, at alle produkter fra den pågældende produktionsform og som kan godkendes til konsum tildeles mærket. Grise som eksempelvis er blevet halebidt eller kyllinger med trædepudesvidninger gives således også Dyrevelfærdshjertet såfremt besætningskriterierne for mærket er overholdt.