Logo
2019.09.. Gasa 00957 1

114 nye klimavaner


Hver gang vi slukker for lyset, sorterer vores plastik, spiser mere grønt og undgår madspild, gør vi en forskel for klimaet. Og selv om det kan være svært at ændre vaner, bliver man glad, når det gør noget godt klimaet. Her har vi samlet 114 tips og råd til nye klimavaner. Vi håber de vil inspirere til en mere klimavenlig hverdag.

Supplér dine rester

Prøv to dage i denne uge, hvor du supplerer rester med korn, salat eller brød.

04 Frokost Voksen 0
Med lidt klimavenlig eftertanke kan de to halve bøffer fra aftensmaden i går blive til de rene genbrugsjuveler, hvis de akkompagneres af bulgur eller bliver pakket ind i en burgerbolle.

Vi smider ofte madrester ud, fordi vi vurderer dem for små til at kunne bruges. Men selv små rester kan suppleres til en fin middag og undgå at gå til spilde.

Genopliv grøntsagerne

Få det sidste med af dine grøntsager – Giv dem et isbad

Fennikel
Slatne salater og rodfrugter vågner op til dåd i iskoldt vand. Prøv engang! Efter et par timer er de sprøde og saftige som nye. Eller måske kan du give den som grøntsagsmagiker, når du i artiklen her lærer at gendyrke kål, fennikel eller andet grønt.
Hvis du bruger alt af din mad – selv de små rester, kan du både undgå at købe nyt og undgå madspild.

Fakta: Grøntsager holder sig bedst, når de er pakket ind i plastik, så tag dem ikke ud af emballagen, når du kommer hjem fra supermarkedet.

Tøm køleskabet

Tøm køleskabet og forvandl dit overskudslager til aftensmad.

Thumbs 06 Biksemad Med Aebler
Er du med på en udfordring? Hvor mange dage kan du leve af det, du allerede har i køleskabet og i fryseren? Vi tør godt spå, at det er længere end du tror.

Vi smider meget mad ud. Rigtig meget. Undgå at glemme din mad i køleskabet. Glemt mad, der ryger i skraldespanden i stedet for at bliver spist, resulterer i en unødvendig – ekstra – udledning af drivhusgasser.

Fakta: I Danmark smider vi 700.000 ton mad ud – hvert år.

Frys grøntresterne til suppe

I denne uge skal du sætte en boks i fryseren til dine grønt-rester.

Rõddernes Suppe
Dine efterladte gulerødder, blegselleristænger og pastinakker betaler tilbage med renters rente, hvis du prøver denne vane.

Vi køber ofte flere grøntsager ad gangen, end vi skal bruge her og nu. Sæt en stor boks i fryseren, hvori du kan gemme de grønsager, som du ikke bruger i dag. Så har du til en lækker grønsagssuppe, en dag hvor aftensmaden skal gå lidt hurtigt.

Fakta: Vi er godt på vej i kampen mod madspild. 44,5 procent af danskerne sagde i 2017, at deres husstand har større fokus på madspild end året før.

Lav nye retter af rester

Prøv at lave mad af dine rester to dage i denne uge.

Wok Amok 1
1: Anret dine rester i små skåle, og nyd, at I rundt om bordet kan gå på jagt i jeres egen mini-buffet for en aften.
2: Saml dine rester af kød og grøntsager, og tryl dem til en lækker wok-ret. Lad dig inspirere af opskriften herunder.

Den mad vi smider ud, opfatter vi som skrald. Men selvom peberfrugten har fået rynker, kan den sagtens bruges i wokretten eller på en pizza.

Fakta: 63 kilo mad. Så meget smider en gennemsnitlig familie på fire ud hvert år. På verdensplan går 1/3 af al mad der produceres til spilde.

Lav skønne rester til morgenmad

Gør morgenens rester til ny lækker morgenmad i morgen.

Klatkager1278395152
Fakta: En familie med to voksne og to børn smider for cirka 10.000 kroner i skraldespanden om året. Det belaster klimaet og pengepungen.

Resterne af morgenbordets havregryn med mælk kan gemmes i en bøtte i køleskabet og forvandles til havregrød dagen efter.

Rester af havregrød kan med et æg, salt, sukker og lidt mel trylles til klatkager til madpakken.

Tag rester med på madpakke

Ues, der er rester! Rester letter både din madpakke-tjans og dit CO2-aftryk.

Thumbs 01 Brioche Ande Burger Den Er God At Ligge Op Dagen Efter Mortens Aften Rester
Suppler aftensmadens rester med lidt ekstra ris eller linser. Det giver en lækker ret, der kan lunes på arbejdet. Eller måske den halve kotelet på sønnikes tallerken kan få nyt liv i skiver i en bolle med en rest af salaten. Mums!

En stor del af vores mad ender direkte i skraldespanden – og det er i den almindelige husholdning, der spildes mest mad. Faktisk er der en del at spare ved at genbruge dine rester.

Reservér en fryser- eller køleskabshylde til rester

Et enkelt og hurtigt overblik over resterne er et godt våben mod madspild.

Vane 08
Prøv i denne uge at reservere en hylde til de små rester af fx mejeri, middagsretter, pålæg og grøntsager. Det gør det nemmere at skabe et overblik over, hvad du kan sætte sammen til en lækker pizza, suppe eller gryderet.

Vi er ret godt med i kampen mod madspild. Kun 2,5% af danskerne har ikke fokus på madspild.

Frys i portioner

Vane 09
Fik I ikke spist hele stegen? Prøv at fryse dine rester i mindre portioner i denne uge og lad dig forkæle af overskuelige frost-skatte, når du skal inspireres næste gang. Kødresterne kan du let bruge som pizzatopping, i suppe eller i en lækker sandwich.

Fakta: 44,5% af danske husstande har større fokus på madspild i dag end for et år siden.

Undgå madspild hos familiens yngste

Mange børnefamilier kan nok nikke genkendende til en vis mængde madspild fra podernes madpakker og middagstallerkener

Pift
Prøv med disse to råd, om I kan mindske madspildet:

1) Servér mindre portioner – man kan altid øse op igen 😉
2) Giv børnene indflydelse på deres madpakker.

Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist.