Logo
Top Bord Stor

Sådan mindsker du madspild derhjemme

Alt for meget god mad bliver smidt ud. Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud, der kunne være blevet spist. Heldigvis er vi blevet bedre til at få spist op og smide mindre ud. Men når hverdagen melder sig, og maden i køleskabet ser lidt træt ud, så smider vi lidt for hurtigt ud. Det er spild af god mad.

Køb ikke mere, end du har brug for

Det er altid lidt ”farligt” at købe ind, når man er sulten. Så kommer man hurtigt til at putte lidt for meget i kurven. Derfor er det en god idé at lave en indkøbsliste, så man ikke falder for alt for mange fristelser på din indkøbsvej og kun kommer hjem med det, man har brug for. Køber du ind med Coop app’en, har du altid en indkøbsliste ved hånden. Den husker de indkøb, du køber ofte og guider dig hurtigt gennem butikken. Også til de gode tilbud.

Indkoebsliste

Køb stykvis og undgå madspild

Frugt og grønt er sundt ... men det et hverken sundt for klimaet eller økonomien at købe for meget. Køb i stedet stykvis eller efter vægt og kom hjem med det, du har brug for. Og ikke en pære for meget. Vælger du ovenikøbet en af vores genanvendelige frugt & grønt-pose, kan du fylde den med dit yndlingsgrønt og bruge den igen og igen. Tag posen i brug med det samme og scan den ved kassen. Den kan sagtens klare en tur i vaskemaskinen.

10 klimaglade madråd

Rigtig meget mad kan holde sig meget længere, end man lige tror, eller hvad udløbsdatoen siger. Så følg rådene og gi’ din mad et nyt og længere liv. Det er også sundt for økonomien.

Tip 1 (1)

1. Rugbrødsdrys er din problemknuser

Få spist alt dit rugbrød – og smid ikke tørre rugbrødsrester ud. Lav i stedet en knasende sprød og lækker rugbrødsdrys. Opbevar dit rugbrød køligt i en brødpose, fx i en brødkasse, eller i køleskabet om sommeren (bli’r dog hurtigere tørt på køl). Brød kan fryses og optøs på brødrister eller i ovn.

Tip 2

2. (Op)frisk salat til maden

Er salaten lidt slatten? Så læg den i iskoldt vand (gerne med isterninger) i en times tid. Så er den på toppen igen – det gælder også andre grøntsager. Opbevar salat i køleskab i en åben plasticpose eller plastbøtte med køkkenrulle eller rist under.

Tip 3 (1)

3. Græd ikke over spildt mælk

Sæt mælken på ret køl. Opbevar den ved højst 5 grader og helst ikke i døren på køleskabet. Her svinger temperaturen, så mælken hurtigere bliver sur. Husk, at du nemt kan fryse mælk i isterningeposer. Så har du altid mælk til kaffen eller i saucen.

Tip 4 (1)

4. Det er surt at smide god mælk ud

Se, snus og smag, før du smider ud. Det er med mælk, som det er med mange andre madvarer. Ser den godt ud og både dufter og smager fint, så er der ingen fare på færde. Også selv om den har overskredet datomærkningen. For ”bedst før” betyder faktisk også ”ofte god efter”. Kig efter mærket.

Tip 5 (1)

5. Pletfri opbevaring

Heldige kartofler. Læg dine kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig godt. Kartofler skal nemlig opbevares mørkt, så de ikke bliver grønne i skrællen og skal kasseres. Kartofler gør sig altid godt på pizza, rugbrød og i suppe med porrer.

Tip 6 (1)

6. Lad osten ånde lettet op

På køl med osten. Ost skal nemlig i køleskabet – enten i en plastikboks eller i vokset madpakkepapir – også kaldet for ostepapir. Så kan osten nemlig ånde, og der dannes ikke kondens. Har du en rest ost, så brug den fx på pizza, i omeletten eller på tærten.

Tip 7 (1)

7. Slå rødder i køleskabet

En kold dukkert hjælper. Er gulerødderne lidt trætte og plettede, så gi’ dem et iskoldt bad. Så er de friske igen. Gulerødder holder sig bedst i grøntsagsskuffen i køleskabet – gerne i en åben plasticpose, så de kan få luft. Riv gulerødder i kødsaucen og få nemt mere grønt på bordet.

Tip 8 (1)

8. Agurketid

Ikke bedste venner med alle. Agurker skal ha’ det køligt og helst opbevares i en plasticpose eller blive i sin indpakning. De er ikke glade for at være sammen med tomater, æbler og citrusfrugter. Det nedsætter holdbarheden. Har du agurker i køleskabet, så pas på frost og tag dem ud i god tid af hensyn til smagen.

Tip 9 (1)

9. Lever længere i fryseren!

Går altid som smurt. Se hvordan du opbevarer leverpostejen på pakken og få mest ud af rugbrødsklassikeren. Og husk ikke at sætte leverpostejen for tæt op ad fx smør, da de kan ”smitte hinanden med bakterier”. Del leverpostejen i to, frys den ene halvdel og undgå madspild. Så kan du jo smøre dig selv en dyrlægens natmad en anden god dag.

Tip 10 (1)

10. Flå tomaterne ud af køleskabet

Kom rynkerne til livs. Tomaterne hører nemlig ikke hjemme i køleskabet. Her mister de smag og får rynker. Tomater skal opbevares køligt og mørkt. Så smager de bedst. Brug de friske tomater i pastasaucer eller i gryderetter og spis mere grønt i hverdagen.

Vi mindsker også madspild i butikken

I Coop arbejder vi løbende på at mindske madspildet i vores butikker. Fx kan du købe nogle af vores varer i Red Maden-montrene, hvis de nærmer sig holdbarhedsdatoen. Derudover har vi et samarbejde med Too Good To Go, som betyder, at du kan købe en "lykkepose" via deres app og hente posen i din lokale Coop butik. Og så skriver vi ”ofte god efter” på vores mælk lige under datomærkningen, fordi den som regel kan holde sig et par dage længere.