
Her er tips og madspildsråd til de mest glemte madvarer i køleskabet.

Rugbrødsdrys
er din problemknuser
Få spist alt dit rugbrød – og smid ikke tørre rugbrødsrester ud. Lav i stedet en knasende sprød og lækker rugbrødsdrys. Opbevar dit rugbrød køligt i en brødpose, fx i en brødkasse, eller i køleskabet om sommeren (bli’r dog hurtigere tørt på køl). Brød kan fryses og optøs på brødrister eller i ovn.
(Op)frisk
salat til maden
Er salaten lidt slatten? Så læg den i iskoldt vand (gerne med isterninger) i en times tid. Så er den på toppen igen – det gælder også andre grøntsager. Opbevar salat i køleskab i en åben plastikpose eller plastbøtte med køkkenrulle eller rist under.


Græd ikke
over spildt mælk
Sæt mælken på ret køl. Opbevar den ved højst 5 grader og helst ikke i døren på køleskabet. Her svinger temperaturen, så mælken hurtigere bliver sur. Husk, at du nemt kan fryse mælk i isterningeposer. Så har du altid mælk til kaffen eller saucen.
Surt at smide god mælk ud
Se, snus og smag, før du smider ud. Det er med mælk, som det er med mange andre madvarer. Ser den godt ud og både dufter og smager fint, så er der ingen fare på færde. Også selv om den har overskredet datomærkningen. For ”bedst før” betyder faktisk også ”ofte god efter”. Kig efter mærket.

Pletfri opbevaring
Heldige kartofler. Læg dine kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet, så holder de sig godt. Kartofler skal nemlig opbevares mørkt, så de ikke bliver grønne i skrællen og skal kasseres. Kartofler gør sig altid godt på pizza, rugbrød og i suppe med porrer.


Lad osten ånde lettet op
På køl med osten. Ost skal nemlig i køleskabet – enten i en plastikboks eller i vokset madpakkepapir – også kaldet for ostepapir. Så kan osten nemlig ånde, og der dannes ikke kondens. Har du en rest ost, så brug den fx på pizza, i omeletten eller på tærten.
Slå rødder i køleskabet
En kold dukkert hjælper. Er gulerødderne lidt trætte og plettede, så gi’ dem et iskoldt bad. Så er de friske igen. Gulerødder holder sig bedst i grøntsagsskuffen i køleskabet – gerne i en åben plastikpose, så de kan få luft. Riv gulerødder i kødsaucen og få nemt mere grønt på bordet.


Agurketid!
Ikke bedste venner med alle. Agurker skal ha’ det køligt og helst opbevares i en plastikpose eller blive i sin indpakning. De er ikke glade for at være sammen med tomater, æbler og citrusfrugter. Det nedsætter holdbarheden. Har du agurker i køleskabet, så pas på frost og tag dem ud i god tid af hensyn til smagen.
Lever længere i fryseren!
Går altid som smurt. Se hvordan du opbevarer leverpostejen på pakken og få mest ud af rugbrødsklassikeren. Og husk ikke at sætte leverpostejen for tæt op af fx smør, da de kan ”smitte hinanden med bakterier”. Del leverposten i to, frys den ene halvdel og undgå madspild. Så kan du jo smøre dig en dyrlægens natmad en anden god dag.


Flå tomaterne ud
af køleskabet
Kom rynkerne til livs. Tomaterne hører nemlig ikke hjemme i køleskabet. Her mister de smag og får rynker. Tomater skal opbevares køligt og mørkt. Så smager de bedst. Brug de friske tomater i pastasaucer eller i gryderetter og spis mere grønt i hverdagen.