Kemi

Hver dag er vi i kontakt med en lang række forskellige kemikalier. Fra sæben i badet til kassebonen i butikken og den gryde vi tilbereder maden i. Faktisk er der ”kemi” i langt de fleste ting, vi omgiver os med. Meget kemi er fuldstændig harmløst, men vi omgiver os også med mange kemiske stoffer, som er problematiske i større eller mindre doser.

En gang imellem finder forskere også ud af, at visse kemikalier kan gøre skade og sågar være farlige for både mennesker, dyr og miljø. Det er derfor vigtigt, at vi kun udsættes for skadelige kemikalier i mængder, der er så små, at de vurderes sikre. Dette kan ofte være forvirrende og skaber en del bekymring hos mange danskere.

Derfor arbejder vi i Coop efter forsigtighedsprincippet, som betyder, at når der er mistanke om, at et kemikalie kan være skadeligt, så arbejder vi på at udfase og fjerne det fra vores varer og sikre gode alternativer. På den måde kan du trygt handle i vores butikker. Og vil du være ekstra sikker, kan du kigge efter produkter med Svanemærket eller Astma-allergimærket, som du også finder på mange af vores egne husholdnings- og plejeprodukter.

Du kan læse mere om Svanemærket og Astma-allergimærket her.

Hvad er skadelige kemikalier?

Kemikalier indgår i langt de fleste produkter, vi bruger hver dag, fx i fødevareemballager, hudplejeprodukter, tøj, møbler, drikkekrus og plastikbøtter. Selve produkterne er ikke farlige, men de kan indeholde små mængder af problematiske stoffer.

Det kan være kemikalier som i koncentreret form kan have sundhedsskadelige effekter. Fx kan de føre til nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser, allergi eller endda kræft, ligesom de kan være stærkt skadelige for miljøet.

Mange af de skadelige stoffer er i dag reguleret i forhold til grænseværdier, er ulovlige eller er på vej til at blive det gennem europæisk eller dansk lovgivning. Men i nogle tilfælde går reguleringen meget langsomt, og det betyder, at stoffer, som er under stærk mistanke for at være sundhedsskadelige, fortsat kan være fuldt ud lovlige i en lang periode.

Cocktaileffekten

Forskning viser, at udsættelse for minimale mængder skadelig kemi fra produkter, som hver især vurderes fuldt sikre, kan bidrage til den såkaldte cocktaileffekt. Altså at stoffer, der hver især er ufarlige for menneskers helbred, men som i sammenhæng med andre kemikalier alligevel kan få en effekt. Dette omtales også som 0 + 0 + 0 + 0 = 7. Der er med andre ord, god grund til at være forsigtig.

Og her vil vi gerne have lov at prale lidt, for Coop har gennem de sidste 70 år været en global spydspids i kampen for at arbejde efter forsigtighedsprincippet og er ofte gået forrest med at finde gode alternativer eller helt at fjerne varer og forbyde mistænke kemikalier, indtil alternativer er blevet skabt.

Det kan du selv gøre

Kemikalier er uundværlige i en moderne hverdag, men hvis du synes, at det giver god mening at undgå unødig og problematisk kemi i hverdagen, så har vi samlet en række råd og anbefalinger til dig her.

8 tips til hvordan du skruer ned for kemikalietrykket i din hverdag:

  • Gå efter miljømærkerne, når du handler
    Vælg produkter mærket med Svanen eller Blomsten. Mærkerne viser, at produkterne er blandt de mest miljøvenlige på markedet, og samtidig stiller Svanen og Blomsten skrappe krav til kemikalier. 

  • Brug Kemiluppen
    Kemiluppen er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og personlige plejeprodukter.

  • Vask dit nye tøj, før du tager det på
    Der bliver brugt mange kemikalier til fremstilling af tekstil, og der kan derfor være kemikalierester i dit tøj, når du køber det. Så vask altid nyt tøj, før det tages i brug.
     
  • Undgå så vidt muligt parfume
    Parfume findes i rigtig mange hverdagsprodukter, og parfume er en årsag til at mange udvikler allergi. Hvis du vil forebygge allergi, bør du undgå produkter med parfume eller begrænse brugen mest muligt. Det kan være en hjælp at gå efter produkter, der er mærket med Den blå krans. 

  • Luft ud og gør rent
    Kemikalier frigives fra fx møbler, elektronik, tøj og sko over tid. En del kemikalier hænger i luften og binder sig til støv og nullermænd. Derfor er det en god idé at lufte ud flere gange om dagen, og fjerne støv en gang om ugen. 

  • Gør som der står på produkterne
    Følg altid brugs- og doseringsvejledninger på produkterne. For meget vaskemiddel er skidt både for dig og for miljøet. 

  • Køb økologiske fødevarer
    Gå efter det røde Ø eller EU’s økologimærke. Mærkerne garanterer nemlig, at fødevarerne er produceret uden brug af sprøjtemidler. 

  • Gå efter Coops egne varemærker
    I Coop stiller vi strenge krav til de varer, vi sælger – krav der går udover lovgivningen. Alle Coops egne varer er, på nuværende tidspunkt, fri for minimum 10 af de 12 kemikalierne i Det beskidte dusin. Hvis du vil være ekstra forsigtig giver det derfor god mening at gå efter Coops egne varemærker.