Råvarer, der kræver særligt fokus

I Coop sælger vi varer fra hele verden. Nogle af varerne bliver produceret i områder, hvor der er regnskov, truede dyrearter eller natur med høj biodiversitet og bevaringsværdi. For at mindske den negative indvirkning, produktionen af varerne har på naturens ressourcer, har vi udvalgt en række råvarer, hvor vi stiller særligt strenge krav. På den måde er vi med til at skabe en mere bæredygtig råvareproduktion og sikrer, at du som forbruger trygt kan købe varer, hvor disse råvarer indgår.

Kaffe, te og kakao

Al kaffe, te og kakao i Coops egne varemærker er enten Rainforest Alliance eller Fairtrade certificeret. Certificeringsordningerne er med til at sikre, at de bønder, der producerer råvaren, får en fair pris, og at den ikke bidrager til afskovning eller anden negativ påvirkning af de områder, hvor den vokser.

Coop er desuden medlem af Dansk Alliance for ansvarlig kaffe, hvor vi samarbejder med andre virksomheder, NGO’er og myndigheder om at arbejde hen mod, at al den kaffe, der drikkes i Danmark, er produceret ansvarligt. I den forbindelse har vi lavet en handlingsplan, som du kan læse her:

Handlingsplan til Dansk Alliance for ansvarlig kaffe

Fisk

90% af verdens fiskebestande er enten fuldt fiskede eller overfiskede. I Coop vil vi ikke bidrage til overfiskeri, og vi stiller derfor krav til, hvilke fisk vi forhandler, hvor fiskene må fanges og med hvilke metoder. Vi samarbejder også med MSC og ASC, som er certificeringsordninger for bæredygtigt fiskeri og akvakultur, om at fremme udvalget af certificeret fisk.

Coop er også medlem af Dansk Alliance for bæredygtigt fiskeri og akvakultur, hvor vi samarbejder med virksomheder, NGO’er og myndigheder om at fremme ansvarligt fiskeri og ansvarligt producerede fiskeprodukter. I den forbindelse har vi lavet en handlingsplan, som du kan læse her:

Handlingsplan til Dansk Alliance for bæredygtigt fiskeri og akvakultur

Palmeolie

Palmeolie findes i rigtig mange forskellige produkter - fra stearinlys til chokoladekiks - og der bliver brugt store mængder for at producere de varer, du kan finde i supermarkedet. Palmeolien kommer fra træer, der gror i tropiske områder, typisk i eller tæt ved regnskov. For at sikre, at den palmeolie, der bliver brugt i Coops egne varemærker, er bæredygtig, stiller vi krav om, at den skal være RSPO certificeret. På den måde bidrager vi til, at der ikke fældes regnskov, og at dyrearter i områderne kan bevare deres levesteder.

Coop er medlem af RSPO og Dansk Alliance for ansvarlig palmeolie. I begge fora samarbejder vi med andre virksomheder, NGO’er og myndigheder om at fremme ansvarlig produceret palmeolie og finde løsninger på de udfordringer, der gør, at det kan være svært. I den forbindelse har vi lavet en handlingsplan, som du kan læse her:

Handlingsplan til Dansk Alliance for ansvarlig palmeolie

Soja

Soja bliver brugt enten i produkter som sojamælk og edamamebønner eller som foder til dyr, der bruges til mejeri eller ender som kød i kølediskene. Meget af den soja, der bliver brugt til foder, bliver produceret i Sydamerika, enten i Amazonas eller de omkringliggende områder. Fordi der bliver produceret så meget soja til dyrefoder, bliver der årligt fældet store arealer af tropisk skov, hvilket har en negativ påvirkning på klima og biodiversitet.

I Coop stiller vi krav om, at al soja brugt i foder til dyr eller som indgår i vores egne varemærker skal være RTRS certificeret (eller tilsvarende). Coop er medlem af RTRS og arbejder gennem vores medlemskab på at fremme ansvarlig produktion af soja, hvor der ikke fældes tropisk skov for at producere soja.

Coop er også med i Dansk Alliance for ansvarlig Soja, hvor vi samarbejder med andre danske virksomheder, NGO’er og myndigheder om at fremme brugen af ansvarligt produceret soja og at finde løsninger på de udfordringer, der gør, at det kan være svært. I den forbindelse har vi lavet en handlingsplan, som du kan læse her:

Handlingsplan til Dansk Alliance for ansvarlig soja