Tak, fordi du sorterer

Vi mangler genanvendt plast

Hånden på skraldespanden. Vi mangler genanvendt plast. For selvom vi gør alt for at fjerne så meget plast som muligt, kan vi ikke helt undvære den. Den beskytter nemlig vores varer, holder dem friske og forhindrer madspild. Men vi kan give nyt liv til brugt plastik og udvikle endnu flere emballager, der er skræddersyet til den enkelte vare. Så kig efter alle vores varer af genanvendt plast - og tak, fordi du sorterer.

Vi udfaser de sorte kødemballager

I 2025 skal alle emballager i Coop kunne genanvendes. Med udfasning af sort plast på kød tager vi et vigtigt skridt i den retning og sikrer, at din kødemballage bliver genanvendt, når du sorterer den.

Fra april 2024 er alt vores sorte plast til kødemballager klar, og det giver plasten en meget bedre mulighed for at blive genanvendt. Samtidig slipper du for den unødvendige kemi, der er i den sorte farve.

Vores venner i Plastindustrien og sorterings- og behandlingsvirksomheden Ragn-Sells har følgende at sige om de miljømæssige fordele ved Coops udfasning af sort plast til kødemballager:

Kenneth Kaasgaard, Head of Circular Solutions, Ragn-Sells Danmark:

”Selvom det godt kan lade sig gøre at udsortere den sorte plast fra husholdninger, så kræver det andre teknologier end den normale detektorteknologi med nærinfrarødt lys (NIR). Den sorte plast bliver således ofte ikke genanvendt, og hvis den genanvendes, er plasten dyr og svær at afsætte, fordi der skal kompenseres for investeringer i andre sorteringsteknologier. Desuden kan den sorte farve kun anvendes til at lave nye sorte produkter, hvorfor der er langt bedre muligheder for at genanvende klar plastik i høj kvalitet.”

Christina Busk, Miljøpolitisk chef, Plastindustrien:

”Vi ved, at plast i transparente farver er et betydeligt bedre valg, hvis plasten skal genanvendes, fordi sorteringsanlæggene har vanskeligere ved at frasortere den sorte plast. Det har vi blandt andet beskrevet i vores nyeste designguide for plastemballager. Hos Plastindustrien er vi derfor meget positive over for Coops beslutning.”

Sammen kan vi gøre mere

I Coop er det altid tid til at handle – især når det gælder at mindske brugen af plast. Derfor tjekker vi løbende vores emballager. Og hvis vi helt kan undvære den, så gør vi det. Ellers gør vi alt for at reducere plasten og genbruger mere og mere. Vi tjekker og tester også alternative materialer og går benhårdt efter nye løsninger, som kan sorteres og genanvendes. Så tak, fordi du sorterer og vælger vores varer, der nemt kan få et nyt liv efter brug.

Kig efter emballager, der går igen på vores hylder

Al unødig plast skal fjernes fra vores hylder og vores emballager. Og den plast, der er tilbage, skal være nem at sortere. Derfor har alle vores egne varemærker en sorteringsvejledning, som gør det nemt for dig at sortere de forskellige emballager rigtigt. Bare se her:

Hyldevis af varer i emballage klar til genanvendelse

Vi får hele tiden flere og flere emballager af genanvendt plast i vores butikker. Se efter mærket på varen. Her er et lille udpluk lige til at putte i kurven og bagefter sortere.

På gensyn til emballagen

Emballage på de fleste C-salater er lavet af genanvendt plast. Så tak fordi du sorterer. Der er nemlig lige så nemt at sortere, som det er at få en god salat, der er lige til at spise, som kan genanvendes.

Smør med god samvittighed

Emballagen på Thise smør er lavet af 90% genanvendt plast. Nu har smørbægeret ovenikøbet fået en ”lynlås”, så du nemt kan skille pap og plast fra hinanden og sortere rigtigt.

Ren besked om genanvendelse

Alle Coops egne vaskeprodukter har alt på det rene, når det gælder genanvendelse. De er nemlig lavet af genanvendt plast, så plasten ikke ryger i vasken.

Pluk emballage der er genanvendt

Smag på de flotte Xtra vindruer og nyd også, at emballagen er af genanvendt plast. Låget er også erstattet af film, så vi bruger mindst mulig plast og samtidig passer godt på druerne.

Tak, fordi du sorterer, så vi kan genanvende mere

Alle vil gerne gøre noget godt for klimaet. Men hvor skal man lige starte? Faktisk er svaret i dine skraldespande. For jo mere du sorterer, jo mere kan vi genanvende. Derfor får vi flere og flere emballager lavet af genanvendt plast på hylderne i vores butikker takket være dig. Men vi kan bruge endnu mere, så vi kan udvikle nye og flere emballager, som passer godt på vores varer og er fremstillet af genanvendeligt plast.

FAQ om genanvendelse

Hvad er forskellen på genbrug og genanvendelse?

Når vi genbruger, bruger vi selve produktet igen.

Et godt eksempel er flasker, der vaskes og bruges igen, uden at blive brudt ned og produceret forfra. Et andet eksempel kan være tøj, der efter brug sælges i en genbrugsforretning for så at blive brugt igen som påklædning. Reparation er også indenfor rammerne og muliggør i mange tilfælde genbrug af ting, som ellers ikke ville kunne blive brugt igen til samme formål.

Genanvendelse er derimod den proces, som emballager og produkter bør gå igennem, når et direkte genbrug ikke er muligt eller ønskværdigt.

Her skal emballager og produkter sorteres og behandles, så materialerne kan adskilles og omdannes til mindre dele, som kan bruges til at producere nye produkter igen.

Et eksempel er den plast fra emballage, du sorterer derhjemme, hvorfra det videre bliver sorteret i de forskellige plasttyper på et sorteringsanlæg. Herfra neddeles plasten til flakes, der renses og behandles, for til sidst at blive til små plastkugler, som kan bruges til produktion af nye emballager eller andre produkter igen.

Genbrug bør prioriteres over genanvendelse, når det er muligt, men genanvendelse er også godt for miljøet sammenlignet med afbrænding.

Hvad er plastik lavet af?

Næsten al plastik er af olie- eller naturgas. Der findes dog også biobaserede plasttyper, som kan være produceret af fx sukkerrør, biologiske biprodukter fra andre produktioner, og i nogle tilfælde affald.

Bioplast er ikke nødvendigvis bedre end konventionelt plast. Det er eksempelvis vigtigt, at man ikke benytter fødevarer som bioressource til at lave plastik, men derimod bioaffald, der ellers ville blive til et mindre værdifuldt produkt.

Uanset plasttypen er det altid nødvendigt, at vi genbruger eller genanvender så meget og i så høj en kvalitet som muligt.

Hvordan kan man undgå emballage?

I langt de fleste tilfælde, hvor vi bruger emballage i vores butikker, hjælper det til at øge holdbarheden markant på vores produkter og beskytte mod stød.

I andre tilfælde er hensigten med emballagen, at den skal være bekvemmelig for dig som forbruger.

For eksempel er bæreposer ved kassen og bageren der for, at du lettere kan få dine varer med hjem. De små emballageenheder i vores færdigsalater er til for, at du selv kan anrette din salat og dermed evt. udelade dele af salaten efter ønske. En stor pose med mange små poser med nødder fra Änglamark hjælper dig med at smøre madpakke, så du kan få nødder med på farten.

Disse og andre eksempler er tilfælde, hvor emballagen ikke er nødvendig, men assisterende for dig i indkøbs- og brugssituationen.

Hvis du gerne vil undgå emballagen, hvor den ikke er nødvendig, kan du f.eks. bringe din egen emballage.

Det kan du allerede i dag gøre ved at tage en bærepose med hjemmefra, når du handler, men vi arbejder også målrettet for at få udfaset mere og mere engangsemballage, hvor det giver mening. F.eks. kan du i dag købe en genopfyldningsløsning på rengøringsspray fra Änglamark, hvor sprayflasken er beregnet til at blive brugt mange gange.

I fremtiden kan du forvente at se mange flere genbrugsløsninger i vores butikker.

Hvilken plast kan genbruges?

Et godt eksempel på plastprodukter og -emballage designet til genbrug er Tupperware og f.eks. madkasser. Her er plasten designet slidstærkt, så den kan holde til brug ad flere omgange. De er produceret, så de kan tåle opvask, og de er tiltænkt opbevaring af mad i køleskab, stuetemperatur og af og til også frost, mikroovn og ovn.

Hvor ren skal plasten være, inden jeg sorterer den med plastaffald?

Det anbefales, at plastemballagen altid tømmes for indhold ved at skrabe den.

Ud fra et miljøhensyn skal du IKKE skylle emballagen, da sorteringsanlægget sagtens kan håndtere, at emballagen er beskidt.

Er flamingo plastaffald?

Flamingo, også kaldes EPS, er plastaffald, men skal ikke sorteres ved husstanden sammen med de øvrige plasttyper. Da sorteringsanlægget ikke er designet til at håndtere flamingo.

I stedet skal flamingo bortskaffes på genbrugsstationen, hvor der vil være en særskilt og tilegnet fraktion.

Er pap og papir bedre end plastik?

Mange mennesker ser plastik som et unødvendigt onde, der forurener mere end det gavner. Det fylder meget i vores skraldespande, og vi kender alle til billederne af plastik, der flyder rundt i naturen.

Sandheden er, at plastik har en uundværlig evne til at forlænge vores fødevarers holdbarhed, og samtidig udleder en emballageenhed af plastik mindre CO2e i dets livscyklus sammenlignet med samme emballageløsning, var det lavet af pap, papir, metal eller glas.

Den store udfordring med plast er, at næsten alt plast er lavet af fossile ressourcer, hvilket vi på sigt skal væk fra og videre til fornybare ressourcer som pap, papir og plast lavet af biomaterialer, for at lykkes med den cirkulærer omstilling.

Derudover er det muligt men stadig forholdsvist svært at genanvende plast i en høj kvalitet, hvorfor alt for meget plast enten brændes eller downcycles, dvs. genanvendes til et produkt, der tillader en meget dårligere plastkvalitet end det, plasten før blev brugt til.

Vi bliver selvfølgelig bedre til at genanvende plast, og det er også årsagen til, at plast lavet af biomaterialer er en del af fremtidens emballager.

Hos Coop arbejder vi for at se flere af vores emballager uden fossil plast, fordi det er den vej, vi skal.

Hvordan tror vi, at emballager ser ud i fremtiden?

Det er altid svært at forudsige fremtiden, men vi tør alligevel godt prøve.

I fremtiden kan du forvente, at flere emballagetyper kan bruges mange gange, inden de er brugt op og skal sorteres til genanvendelse.
Flere emballager vil således være designet til genbrug, og dermed også have en forholdsvis lav miljøpåvirkning.

En genbrugsløsning kunne f.eks. indebære et eller flere af følgende scenarier:

1. Kunden sorterer genbrugsemballager hjemme eller på en genbrugsstation. Genbrugsemballagen afhentes af et selskab, som vasker og returnerer emballager til distributører.

2. Kunden vasker genbrugsemballager hjemme og køber ind i butik med genbrugsemballagen.
- Dette scenarie kender vi allerede fra bæreposen
- I butikken kan kunden således fylde genbrugsemballagen op med løssalg af f.eks. havregryn, mel, vand, shampoo, tandpasta osv.

3. Kunden returnerer beskidt genbrugsemballage i butik. Butikken sender genbrugsemballagen til lager, hvor genbrugsemballagen vaskes, og der kommer nye produkter i, som dernæst sendes til butik.